ZNANE SO IZBRANE ZGODBE NATEČAJA! 🍎🍏

Zaključili smo z zbiranjem zgodb v natečaju za »zgodbo iz narave na temo travniških sadovnjakov«. Prejeli smo sicer le štiri zgodbe, ki so jih napisala mlada dekleta z Dolenjske in Posavja. Te domišljijske zgodbe so  lepo napisane, zanimive in privlačne. Vse pohvale dekletom in njihovim mentorjem!

Zgodbe si lahko preberete na spodnjih povezavah:

1. Zgodba: »Rdečka«, Avtorica: Kristina Guček, preberete si jo lahko tukaj!
Najbolj prikupna zgodba je bila napisana s strani Kristine Guček iz 9.a razreda OŠ Sava Kladnika Sevnica. Govori o jabolku po imenu Rdečka, ki zori na stari jablani v sadovnjaku na vrhu griča. Zgodba nam na preprost, vendar privlačen način prikaže vrednost sadja iz travniških sadovnjakov in hkrati predstavlja njen slogan: »Zdravo na drevesu, zdravo v mojem žepu.«

2. Zgodba: »Spomini pod kozolcem«, Avtorica: Maja Makovec, preberete si jo lahko tukaj!
Zanimiva zgodba Maje Makovec, iz 2.d razreda smeri naravovarstveni tehnik z Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, nas iz sodobnega časa, ko imamo neprestano v rokah mobilne telefone, popelje v tiste pretekle, umirjene čase, ko so se ljudje družili predvsem ob delu.

3. Zgodba: »Ljubezen skozi prigrizek«, Avtorica: Gaia Rožman, preberete si jo lahko tukaj!
Nekoliko bolj tradicionalna zgodba Gaie Rožman z Rake pa govori o treh sestrah in bolni materi. Zgodba nas uči kako pomembno je, da delamo vsako stvar s srcem in ljubeznijo.

4. Zgodba: »Videkov slastni prigrizek«, Avtorica: Tia, preberete si jo lahko tukaj!
Ta simpatična zgodba pa govori o dečku, ki si je močno zaželel domače sveže jabolko, ker pa ni mogel do njega, ker je bil premajhen, mu je prijateljica prinesla odličen sadni prigrizek.


Čestitke vsem štirim dekletom!

Za lepo napisane zgodbe in trud bodo vse prejele priložnostna darila:

Splavarjenje po Savi (KTRC Radeče), turistično vodenje po Novem mestu (Grm Novo Mesto) ter majico Skrbno z gozdom (MKGP).


 

Projekt “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine”

V Sloveniji imamo osupljivo bogato pestrost starih sadnih sort. Nekatera drevesa iz travniških sadovnjakov so stara tudi več kot sto let. Travniški sadovnjaki ohranjajo biološko ravnovesje v naravi, biotsko pestrost in bogatijo lepoto slovenskega podeželja.

Na razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2«, smo s projektom “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine” kandidirali z namenom, da pridobimo sredstva, ki bodo omogočila naš cilj: z razvojem in raziskavami pridobiti in zagotoviti možnosti za dolgoročno oskrbo s surovinami visoke kvalitete, ki zagotavljajo prigrizek s hranilno vrednostjo, ki blagodejno vpliva na zdravje in dobro počutje. Razviti želimo tehnološki proces, ki bo omogočil industrijsko izdelavo izdelka ob upoštevanju ohranjanja lastnosti svežega sadja in varnosti uporabe.
Do zaključka projekta bomo razvili sadni prigrizek narejen izključno iz sadja neškropljenih travniških sadovnjakov, ki bo v obliki sadnega usnja, brez dodanega sladkorja ali drugih umetnih dodatkov. To bo zdrav prigrizek, ki preseneti z okusom ter mehko usnjato strukturo. S pomočjo raziskav percepcije potrošnikov želimo razviti optimalen izdelek primeren za vse starosti in priložnosti, z razvojem atraktivnega ekodizajna pa bo uporaben tudi kot darilce ali spominek.

Uporaba neškropljenega sadja iz slovenskih travniških sadovnjakov bo vzpodbudila trajnostno pridelavo hrane vrhunskih kakovosti. Na ta način pa bomo ohranjali in obnavljali naravno dediščino, njeno pestrost in lepoto slovenskega podeželja.


 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več informacij najdete na spletni strani  www.eu-skladi.si.

Vprašanja v zvezi s projektom pa nam lahko pošljete na sadni.prigrizek@gmail.com

Konzorcijska partnerja v projektu:

Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica, Anton Prah, s.p.
Naselje Heroja Maroka 29, 8290 Sevnica
www.avto-prah.si

Kartuzija Pleterje Kmetijstvo d.o.o.
Drča 1, 8310 Šentjernej
www.pleter.si