Projekt “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine”2018-11-28T15:58:28+00:00

 

Imate skriti (ali malo manj skriti) talent za pisanje zgodb?
Ali morda bujno domišljijo?

Sodelujte na natečaju za zgodbo iz narave na temo travniških sadovnjakov.

Želimo si zanimive, privlačne, naravne, božajoče, preproste in prikupne zgodbe na temo travniških sadovnjakov.

Svojo zgodbo pošljite do 8. februarja 2019!

Več o natečaju si lahko preberete na povezavi: Natečaj zgodbe iz narave
Sodelujete tako, da izpolnite prijavnico: Prijavnica na natečaj 
Preberite pa si tudi pravila natečaja, kjer so napisana tudi darila, ki jih prejmejo najboljše zgodbe: Pravila in pogoji za sodelovanje na natečaju

Prijavnice skupaj z zgodbo pošljite na naslov: Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica,  Anton Prah s. p., Naselje heroja Maroka 29, 8290 Sevnica s pripisom »Natečaj za zgodbo iz narave na temo travniški sadovnjaki« in na e-pošto sadni.prigrizek@gmail.com kjer smo vam na voljo tudi za morebitna vprašanja.

Zgodbe bo pregleda in analizirala strokovna komisija.
V skaldu z vsebino projekta “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine” bo izbrala vsebini primerno najboljšo zgodbo. Zmagovalne zgodbe bomo objavili do 28. 02. 2019 na spletni strani www.avto-prah.si 

 

Projekt “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine”

V Sloveniji imamo osupljivo bogato pestrost starih sadnih sort. Nekatera drevesa iz travniških sadovnjakov so stara tudi več kot sto let. Travniški sadovnjaki ohranjajo biološko ravnovesje v naravi, biotsko pestrost in bogatijo lepoto slovenskega podeželja.

Na razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2«, smo s projektom “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine” kandidirali z namenom, da pridobimo sredstva, ki bodo omogočila naš cilj: z razvojem in raziskavami pridobiti in zagotoviti možnosti za dolgoročno oskrbo s surovinami visoke kvalitete, ki zagotavljajo prigrizek s hranilno vrednostjo, ki blagodejno vpliva na zdravje in dobro počutje. Razviti želimo tehnološki proces, ki bo omogočil industrijsko izdelavo izdelka ob upoštevanju ohranjanja lastnosti svežega sadja in varnosti uporabe.
Do zaključka projekta bomo razvili sadni prigrizek narejen izključno iz sadja neškropljenih travniških sadovnjakov, ki bo v obliki sadnega usnja, brez dodanega sladkorja ali drugih umetnih dodatkov. To bo zdrav prigrizek, ki preseneti z okusom ter mehko usnjato strukturo. S pomočjo raziskav percepcije potrošnikov želimo razviti optimalen izdelek primeren za vse starosti in priložnosti, z razvojem atraktivnega ekodizajna pa bo uporaben tudi kot darilce ali spominek.

Uporaba neškropljenega sadja iz slovenskih travniških sadovnjakov bo vzpodbudila trajnostno pridelavo hrane vrhunskih kakovosti. Na ta način pa bomo ohranjali in obnavljali naravno dediščino, njeno pestrost in lepoto slovenskega podeželja.


 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več informacij najdete na spletni strani  www.eu-skladi.si.

Vprašanja v zvezi s projektom pa nam lahko pošljete na sadni.prigrizek@gmail.com

Konzorcijska partnerja v projektu:

Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica, Anton Prah, s.p.
Naselje Heroja Maroka 29, 8290 Sevnica
www.avto-prah.si

Kartuzija Pleterje Kmetijstvo d.o.o.
Drča 1, 8310 Šentjernej
www.pleter.si