Projekt “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine”

V Sloveniji imamo osupljivo bogato pestrost starih sadnih sort. Nekatera drevesa iz travniških sadovnjakov so stara tudi več kot sto let. Travniški sadovnjaki ohranjajo biološko ravnovesje v naravi, biotsko pestrost in bogatijo lepoto slovenskega podeželja.

Na razpis »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2«, smo s projektom “Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine” kandidirali z namenom, da pridobimo sredstva, ki bodo omogočila naš cilj: z razvojem in raziskavami pridobiti in zagotoviti možnosti za dolgoročno oskrbo s surovinami visoke kvalitete, ki zagotavljajo prigrizek s hranilno vrednostjo, ki blagodejno vpliva na zdravje in dobro počutje. Razviti želimo tehnološki proces, ki bo omogočil industrijsko izdelavo izdelka ob upoštevanju ohranjanja lastnosti svežega sadja in varnosti uporabe.
Do zaključka projekta bomo razvili sadni prigrizek narejen izključno iz sadja neškropljenih travniških sadovnjakov, ki bo v obliki sadnega usnja, brez dodanega sladkorja ali drugih umetnih dodatkov. To bo zdrav prigrizek, ki preseneti z okusom ter mehko usnjato strukturo. S pomočjo raziskav percepcije potrošnikov želimo razviti optimalen izdelek primeren za vse starosti in priložnosti, z razvojem atraktivnega ekodizajna pa bo uporaben tudi kot darilce ali spominek.

Uporaba neškropljenega sadja iz slovenskih travniških sadovnjakov bo vzpodbudila trajnostno pridelavo hrane vrhunskih kakovosti. Na ta način pa bomo ohranjali in obnavljali naravno dediščino, njeno pestrost in lepoto slovenskega podeželja.


 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več informacij najdete na spletni strani  www.eu-skladi.si.

Vprašanja v zvezi s projektom pa nam lahko pošljete na sadni.prigrizek@gmail.com.

Spremljajte nas na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/sadnapravljica

Konzorcijska partnerja v projektu:

Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica, Anton Prah, s.p.
Naselje Heroja Maroka 29, 8290 Sevnica
www.avto-prah.si

Kartuzija Pleterje Kmetijstvo d.o.o.
Drča 1, 8310 Šentjernej
www.pleter.si